GASZTRONÓMIA

A gasztronómiai hagyományok a helyi és spanyol konyhát ötvözik, azonban a sziget sajátos természeti adottságai és tengeri erőforrásai is hatással vannak az ételkészítésre. Néhány jellegzetes Kanári-szigeteki étel és specialitás, amelyeket Tenerifén is megtalálhatunk:

Papas arrugadas: Ez a hagyományos Kanári-szigeteki burgonyaétel, amelyet rendkívül sós vízben főznek. Általában kanári szószokkal (pikáns szósz) tálalják.

Gofio: A gofio egyfajta kanári liszt, amelyet pörkölt gabonákból buzából vagy bizonyos kukoricafajtákból készítenek. Fontos eleme a Kanári-szigeteki konyhának, és gyakran használják kenyér, pörkölt vagy sütemények elkészítéséhez.

Mojos: A mojo az egyik legismertebb Kanári-szigeteki szósz, amely szigetvilág néhány jellegzetes ételének elengedhetetlen kísérője. A piros mojo (mojo rojo) palmera borsból készül, míg a zöld mojo (mojo verde) fokhagymás és friss korianderrel készül.

Sancocho: Ez egy tradicionális Kanári-szigeteki halpörkölt, amely többféle halfajtát tartalmaz, általában tőkehalat vagy más fehér húsból készült halat. Hozzávalói közé tartozik a krumpli, a batáta (édesburgonya), a cékla és a szigeteken termő egyéb zöldségek.

Lapas: A lapas egy olyan tengeri csiga, amely gyakran főzve vagy grillezve fogyasztják Tenerifén. A leggyakoribb módja a "a la plancha" elkészítése, azaz serpenyőben sütése.

Barraquito: édes, alkoholos kávéital a Kanári-szigeteken. Tenerife lakói úgy tartják, hogy a 20. század közepén jelent meg, Don Sebastián Rubió által, aki egy Cortado-t kért mindig sűrített tejjel, hosszú pohárban egy kis likőrrel, a Licor 43.

Emellett Tenerifén rengeteg tenger gyümölcse, friss halak és egyéb helyi termékek is megtalálhatók, amelyek lehetővé teszik a különféle ízletes és friss tengeri étkek elkészítését.